Skriv ut

Kunder & installationer

Pocket ShopPocket Shop

Gammal industrilokal med hög takhöjd i Vasastan, Stockholm.
Lokalen används numera som kontor av bokförlaget Pocket Shop.

Akustiksegel i taket i 3 våder skapar en betydligt skönare rumsupplevelse. Mindre störande oljud och därmed lättare att kommunicera. Akustiksegel apsorberar speciellt basen, vilket gör att talfrekvensen framträder.

Väggarna har, på flera ställen, försetts med absorptionsskivor för att bl. a. minimera ”fladderekon”, som uppstår mellan parallella väggar.

 

Pocket Shop Pocket Shop Pocket ShopKlicka på bilder till vänster
för att se fler bilder.


Förskolan Kavat, Farsta strandFörskolan Kavat, Farsta strand

Ett rum i källarplanet används för personalen. Hårda betongytor samt ett tak fullt med rörinstallationer förändras radikalt med 3 st. långa Akustiksegel.

Seglets konstruktion med absorptionsmatta på ovansidan, visas tydligt på en av bilderna. Detta skapar en bra rumsakustik samtidigt som det döljer alla installationer i taket. Seglen hänger i rör instuckna i sydda kanaler.

 

Förskolan Kavat, Farsta strand Förskolan Kavat, Farsta strand Klicka på bilder till vänster
för att se fler bilder.


Ljusgård, Ekumeniska Centret, Alvik-BrommaLjusgård, Ekumeniska Centret, Alvik-Bromma

En kvadratisk glas-pyramid som ska användas för flera ändamål, måste ha en rätt efterklangstid. Då en stor del av vägg/takyta är glas var enda möjligheten att, på ett estetiskt sätt, hänga Akustiksegel under glaspartierna.

Arkitekt Ylva Sohlman valde att dela upp seglen i ett estetiskt tilltalande formspråk. Ljusgården upplevs nu spännande och inbjudande.

För att även undvika ”stående vågor” mellan motstående väggar har B&L Lund AB monterat väggabsorbenter efter arkitektens val av färg och form. Ljusgården har nu fått en rätt efterklangstid för alla tänkbara användningsområden, utan att dess fantastiska karaktär av ljus och rymd har blivit förstörd.

 

Ljusgård Ekumeniska Centret Alvik-Bromma Ljusgård Ekumeniska Centret Alvik-Bromma Ljusgård Ekumeniska Centret Alvik-Bromma Ljusgård Ekumeniska Centret Alvik-BrommaKlicka på bilder till vänster
för att se fler bilder.


Mälardalens högskola, Övningsrum, Västerås SlottÖvningsrum, Västerås Slott

Mälardalens högskola har övningsrum för sin kammarmusikutbildning på slottet.

Det är 9 st. rum med Akustiksegel i taket för att dämpa ljudet, från ibland, starka instrument som t.ex. trumpet.

En kort och en långvägg, i varje rum, har även draperier så att alla tre ”axlarna” dämpas och ”stående vågor” undvikes.

Akustikseglen hänger i rör instuckna i sydda kanaler i seglet. Rören går att haka av, så att seglet kommer ner, och vid behov kunna dammsugas på ovansidan.


Akustiksegel i samlingssal, Krusboda skola, TyresöSamlingssal, Krusboda skola, Tyresö

Samlingssalen används för olika samlingar som lektioner, drama m.m. men även som ungdomsgård med bl.a. disco och innebandy.

Kraven var både god taluppfattbarhet och möjlighet att spela discomusik.

Akustikseglet ”dämpar” både basen i discodunket och skrikiga ljud i diskanten.

Dessutom är LED-strålkastare upphängda på ”rårör” på väggarna, riktade uppåt på seglet, vilket ger ett mjukt indirekt ljus. Vid disco kan strålkastarna återge hela färgskalan.

Här planeras även att åtgärda väggarna för att slippa ”stående vågor” som ibland kan vara mycket irriterande.Akustiksegel tumba gymnasium bibliotekBibliotek, Tumba Gymnasium

Arbetsmiljöverket hotade med att stänga biblioteket då den långa efterklangstiden ”ekon” inte var acceptabel för personalen vid in/utlåningsdisken.

Genom att hänga ett segel på 30 m2, 3-4 m ovanför disken blev det en rumsakustik under seglet som i ett vanligt rum.

Akustikseglet har formen av en stympad kon och hänger i ca 30° för att samtidigt ge rummet ett visuellt tillskott. Seglet är även belyst och upphängt i 4 öljetter.

Ritning Tumba GymnasiumKlicka på bilden till vänster
för att se skiss.


tefat-mReception hos arkitekterna Krook & Tjäder

Det runda akustikseglet ger både en annorlunda rumsupplevelse och dämpar ljudet vid samtal i receptionen.

Man kan forma ett Akustiksegel precis som man vill för att tillföra ett rum en ytterligare dimension samtidigt som akustiken förbättras.

Det finns brandklassade textilier i nästan alla färger för att tillverka Akustiksegel.Kvibro Kyrka BrommaplanKyrkan vid Brommaplan

Församlingssalen var väl dämpad i vertikalplanet med ett absorberande tak. Men i horisontalplanet ”ekade” det mellan väggarna.

Ett Akustikväggsegel blev en både effektiv och dekorativ lösning. På seglet ska man hänga motiv med de olika årstiderna. Dessa fästes med ett kardborrband i överkanten på seglet.

Seglet hänger i ett ”lik” som är inträdd i en AL-skena.Akustiksegel i församlingslokalen, Pingstkyrkan TyresöFörsamlingssal, Pingstkyrkan, Tyresö

100 människor som pratar och slamrar med kaffekoppar. En person står i ena änden och håller ett föredrag. Några musiker spelar och sjunger.

Allt detta ska fungera och låta bra. Med ett segel som ger rätt mängd absorption (dämpning) blev resultatet mycket bra och man fick ett snyggt tak med indirekt belysning.

Den bredbandiga (både bas och diskant) absorptionen åstadkommes genom att seglet hänger i vågor och därmed har varierande avstånd till taket.

Detta kallas för kvartvågsabsorbent.